Ce este o procedură în programare?
Sursă imagine: Kelly Sikkema on Unsplash

Oare ce este o procedură în vestitul domeniu numit „programare”? Să fie ceva complicat, cu ajutorul căruia se construiesc avioanele sau ceva ușor care ajută la calculul „2 + 2 = 4”? Cred că ambele variante sunt potrivite și demne de a avea proceduri…

O procedură este un set de instrucțiuni într-un bloc de cod sau o secțiune de cod, sau un modul de cod dintr-un program.

Ce faci prima dată când te trezești? Mergi la baie… Ei bine, să zicem că o zi din viața ta reprezintă un program, iar procesul prin care mergi până la baie reprezintă o secțiune din program.

Care sunt pașii pe care-i execuți când mergi la baie? Te trezești, caști bine ochii, te întinzi de două-trei ori, dai plapuma laoparte, te scoli din pat, verifici telefonul (sau nu-l mai verifici, probabil că l-ai verificat când ai oprit alarma…), faci câțiva pași și uite-așa ajungi la baie… Acest proces reprezintă o procedură cu un set de instrucțiuni pe care le-ai executat.

Un alt exemplu ar fi procesul prin care gândești și vorbești sau vorbești ce gândești. Ce zici de omul care vorbește de-ți vine să-l pui pe mut? Astfel de oameni nu știu că un program bun este segmentat în mai multe proceduri și vorbește de toate ca o mașinărie fără stăpân…

Cele mai bune programe sunt cele care sunt împărțite în mai multe secțiuni. Este și mult mai ușor pentru tine sau pentru cel care-ți va citi ulterior codul, să descifreze și să înțeleagă perfect ce se petrece (sau ce trebuie să se-ntâmple). Plus că un avantaj mare e și acela că nu trebuie să te mai repeți, ci doar să apelezi procedura.

Vei găsi des termeni precum „funcție”, „metodă”, „subrutină”, „rutină”, „subprogram”, „procedură” și probabil că te vei întreba dacă nu cumva sunt totuna… Ei bine, nu sunt totuna. Dacă ție îți place să mănânci înghețată, iar mie îmi place să mănânc biscuiți, e totuna? Totuna ar fi faptul că mâncăm, dar e o diferență între ce mâncăm. S-ar putea să fii un pic confuz la început, mai ales când vei observa că mulți programatori de Java nu știu diferența dintre o funcție și o metodă, dar sper că site-ul projava.ro îi va ajuta și pe ei.

În ce limbaje de programare vei întâlni termenul de procedură? În PHP, Python, SQL, chiar și Java.

Scopul unei proceduri este acela de a-ți organiza codul scris într-un program și de a-l apela ori de câte ori ai nevoie de el, plus că dacă vrei să modifici ceva la procedură, atunci o faci o singură dată și nu trebuie să te chinui să schimbi aceeași chestie în „nșpe” locuri…

Ce trebuie să ții minte? Faptul că o procedură este un set de instrucțiuni dintr-un program și nu e totuna cu o funcție sau cu o metodă.

Voi reveni cu un articol în care voi prezenta câteva diferențe între o procedură și o funcție (probabil că intervin și cu termenul de metodă…).

Până data viitoare, învață să fii profesionist!


Sursă imagine: Kelly Sikkema on Unsplash

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Păreri...
Vezi toate comentariile