Diferențe între compilator și interpretor
Sursă imagine: Don Kaveen on Unsplash

Încă din definiția celor doi termeni vei găsi diferențe… Ce este un compilator? Dar un interpretor? Hai să aflăm…

Definiție: un compilator este un program care transformă codul sursă în cod mașină sau în bytecode, sau într-un alt limbaj de programare.

Definiție: un interpretor este un program care execută instrucțiunile codului sursă, una câte una, fără a transforma întregul program în cod mașină, ci va afișa rezultatul direct, fără a crea vreun fișier executabil.

Diferențe între compilator (sau compilare) și interpretor (sau interpretare)

  • Compilarea unui program este mai rapidă decât interpretarea linie cu linie.
  • Interpretorul traduce o linie de cod o dată, iar compilatorul scanează program și îl convertește ca întreg (la fel este și execuția).
  • Compilarea produce un fișier executabil. Interpretorul afișează direct rezultatul fără a crea vreun fișier în memoria dispozitivului.
  • Codul sursă rămâne privat pentru programale care au nevoie de compilator și care oferă doar fișierul executabil pentru rulare, pe când programele care trebuie interpretate au nevoie de tot codul sursă pentru afișarea rezultatului (nu de vreun fișier executabil).
  • Fișierul executabil produs la compilare nu va putea rula pe orice sistem de operare, dar programul care are nevoie de interpretor poate rula pe orice sistem de operare indiferent de mediu.
  • Compilarea poate fi uneori greoaie și necesită pași în plus. Interpretarea se face o dată pentru totdeauna.
  • Interpretorul execută programul până la prima eroare, pe când compilatorul nu poate executa programul dacă întâlnește o singură eroare.
  • Este mai ușor să faci debugging la un program ce trebuie interpretat, decât la un program care trebuie compilat. De ce? Un program poate fi întins pe mai multe fișiere, plus că logica arhitecturii îți poate da bătăi de cap instant dacă nu vezi poza de ansamblu. Programul care necesită interpretare se oprește imediat în dreptul liniei cu eroare și poți face o depanare mult mai rapid, fără să te uiți la alte fișiere.

Știi și alte diferențe între compilator și interpretor (sau compilare și interpretare)? Scrie-le în comentarii! Mulțumesc.

Învață să fii profesionist!


Sursă imagine: Don Kaveen on Unsplash

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Păreri...
Vezi toate comentariile