Învață să dezvolți aplicații de mobil pe Android!
Învață să dezvolți aplicații de mobil pe Android!

Vrei să înveți cum se dezvoltă o aplicație de mobil pe Android? Ești pur și simplu curios sau vrei să ai o meserie din toată „joaca” asta? Dacă ai o dorință de învățare, atunci ești pe drumul cel bun…

Nu e greu să dezvolți o aplicație de mobil pe Android, dar este un pic mai dificil până ajungi să construiești una ca la carte. Nimic nu-i imposibil, ci ține foarte mult de dedicarea ta și de cât timp aloci să înțelegi chestiile care te blochează. Aici am vrut să ajung, la blocaj…


Dorința e bună, dar nu-i suficientă!

Ca în orice domeniu, când te-apuci de învățat, poate și prin prisma entuziasmului și a emoțiilor, lucrurile merg bine. Cât timp? O zi, maxim două… Ce se-ntâmplă mai apoi? Apar chestii noi și grele pe care nu le poți depăși. Ce faci în astfel de momente? Bună întrebare, nu-i așa?

E bine să ai o dorință de a învăța, mai ales o chestie faină cum ar fi dezvoltarea aplicațiilor de mobil pe Android. Blocaje vei avea oriunde, indiferent de ce înveți. Dacă aloci timp mai mult pentru a înțelege ceea ce nu înțelegi (nu mă „lupt” cu limba română sau cu logica), atunci dorința asta bate orice insuficiență.

Din moment ce „sapi” mai adânc și intri în subiect mai profund, chiar dacă nu pricepi pe moment, faptul că ești determinat și „ataci” totul cu pasiune, te onorează și într-un final vei fi răsplătit cu înțelegerea subiectului respectiv.

Pentru a dezvolta aplicații de mobil pentru Android ai nevoie să cunoști concepte de programare, concepte de UI/UX și bineînțeles, să cunoști mediul de dezvoltare în care lucrezi (recomand Android Studio).

Nu trebuie neglijată nici partea de organizare și de înțelegere per ansamblu, adică trebuie să faci o aplicație utilă din toate punctele de vedere, nu să lucrezi 100 de ore, să-ți iei banii și să spui „La revedere!”. Dacă nu ești cooperant, atunci pierzi clienți și nu e bine deloc…


Concepte de programare

Pe acest site (projava.ro), găsești o grămadă de concepte de programare, fie la categoria Java, fie la categoria Noțiuni de programare.

E bine să știi faptul că pentru a dezvolta aplicații de Android, ai nevoie să știi bine limbajul Kotlin și foarte bine limbajul Java. Kotlin a ajus să fie pus înaintea lui Java, din 2019. S-a dezis Google de Java? N-are cum! Sunt prea multe aplicații scrise în Java, astfel că mai durează niște ani buni până se echilibrează balanța. Probabil că nu se va echilibra niciodată…

Știi vreun limbaj de programare? Dacă știi, te felicit! Dacă nu știi, atunci e timpul să-nveți și te încurajez s-o faci!


Concepte de UI/UX

Ce înseamnă UI/UX? UI vine de la „User Interface”, și se ocupă de esteticul aplicației, iar UX vine de la „User eXperience”, și include logica aplicației.

Ai văzut aplicații care arată nașpa și care sunt inutile din punct de vedere al funcționalității? Dacă da, e bine… E bine că știi ce să nu faci…

Sunt anumite concepte UI/UX de bază pe care le poți învăța de pe internet fără probleme, iar ulterior vei învăța mai multe în momentul în care lucrezi, mai ales când vei avea niște colegi cu experiență. Fii pe pace! Orice se poate învăța!


Android Studio

Pentru a începe călătoria în minunata lume a dezvoltării de aplicații pentru Android, îți recomand să-ți instalezi IDE-ul Android Studio. Ce este un IDE? IDE vine de la „Integrated Development Environment” și reprezintă mediul în care poți dezvolta o grămadă de chestii. Este un mediu cu foarte multe lucruri integrate, ceea ce te ajută foarte mult, mai ales dacă ești la început de drum. Bineînțeles, poți să programezi rachete și în Notepad, dar nu am întâlnit până acum astfel de maniaci cu atâta răbdare…

Poți intra pe site-ul oficial de la Android și să descarci IDE-ul Android Studio. Se instalează foarte ușor.

Anual apar versiuni noi la Android Studio și te sfătuiesc să folosești versiunile complete, adică nimic ce vezi că e „alfa” sau „beta” sau alte „releasuri” de probă.


Ești pregătit să înveți?

Ești pregătit să înveți cum se dezvoltă aplicații de Android? Ai răbdare, ia fiecare sfat și aplică-l pas cu pas. Nu trebuie să fii expert în Kotlin sau Java, ci pur și simplu să ai niște noțiuni de bază. Evident că ulterior trebuie să fii expert (printre cei mai buni din nișa ta).

Dacă ești bun, atunci ai și clienți mulți… Dar nu uita să fii om cu oamenii! E un mare dezavantaj să fii un bun programator, dar să nu știi să te-nțelegi cu oamenii… Mare dezavantaj!

Stai „geană” pe site-ul acesta! Voi încerca să scriu articole tip tutorial pentru Android, de la zero. Când și câte? Nu promit nimic, dar știu că am multe de scris… Nu las deoparte nici celelalte categorii. #Java

Orice-ar fi, nu te descuraja când apar blocajele și caută în continuare să înțelegi chestiile grele! Odată ce le-ai înțeles, ești cu un pas înainte spre îndeplinirea unui vis normal, și anume acela de a dezvolta aplicații de mobil pe Android.

Învață să fii profesionist!

P.S. Mă ocup și cu dezvoltarea aplicațiilor de Android. Dacă ai nevoie de serviciile mele, te rog să-mi scrii pe WhatsApp la numărul de telefon 075 041 7794. Mulțumesc!

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Păreri...
Vezi toate comentariile