O clasă în Java
Sursă imagine: dev.to

Ce este o clasă în Java? Dacă nu ai mai văzut niciun program scris în limbajul Java, atunci gândește-te că ar fi o clasă asemenea unei clase ca la școală, unde se adună elevii și profesorii pentru a „descoase” anumite subiecte cu scopul de a învăța. Da, chiar și profesorii pot învăța de la elevi, chiar dacă raportul de învățare este mai mic…

Așadar, o clasă în limbajul Java este un loc special în care se desfășoară activitatea de bază a programului. În clasă vei scrie funcții, metode, variabile, toate cu rolul de a realiza o acțiune imediat ce se trece la compilare… Ce este procesul de compilare? Vezi un articol pe subiectul ăsta chiar AICI.

Deci, la fel cum într-o clasă de școală se adună elevi care vin din medii diferite, proveniți din familii diferite, așa se întâmplă și într-o clasă în Java. Într-un program scris în Java ne folosim de tot felul de „elevi” pentru a finaliza un proiect. Practic, pentru realizarea unui proiect ai nevoie de cunoștințe. Ei bine, acele cunoștințe sunt scrise într-o clasă… Pentru a programa ceva ai nevoie de cunoștințe…

Hai să dau un alt exemplu mai concis. Imaginează-ți o trusă cu scule. Trusa respectivă e clasa. Fiecare ustensilă reprezintă câte un element al clasei. De exemplu, ruleta poate fi o variabilă, ciocanul poate fi o constantă, bormașina poate fi o funcție etc. În trusă sunt înmagazinate toate aceste obiecte. Exact același lucru se întâmplă și într-o clasă, indiferent de limbajul de programare. Acțiunea principală se petrece în clasă (sau pornește din clasă).

Până aici e clar? Dacă nu, atunci te rog să lași un comentariu.

În Java, numele unei clase trebuie să fie și numele fișierului. Adică, dacă vrei să creezi clasa Albina, atunci trebuie să ai un fișier cu numele Albina.java.

De reținut: numele unei clase începe cu literă mare!

De reținut și mai bine: numele fișierului trebuie să fie același cu numele clasei!

De reținut toată viața: un fișier scris în Java are extensia .java (sau o clasă are extensia .java).

Exemplu de clasă

class Albina
{
    // cod
}

Componentele unei clase

  • întotdeauna, o clasă se declară folosind cuvântul class;
  • în exemplul anterior, class Albina reprezintă antetul clasei;
  • după antetul unei clase, se pregătește zona de introducere a codului, care va fi scris între acolade (acele acolade formează un bloc de cod);
  • în interiorul blocului de cod se scrie codul mult dorit pentru un rezultat mult așteptat…

Dacă și până aici e totul clar, atunci hai să recapitulăm… Deci, o clasă în Java va începe cu acel cuvânt reprezentativ, class, apoi cu numele clasei (nume care este același cu cel al fișierului), se pun acoladele și în interiorul lor se va scrie codul (eu am pus un comentariu în interior… comentariu pentru o singură linie de cod care începe cu două semne slash... vezi AICI ce înseamnă un comentariu  în Java).

Cum răspund mai „clasic” la întrebarea „Ce este o clasă?”: o clasă este un șablon din care se creează obiectele.

Ține minte: întregul limbaj Java se bazează pe conceptul de clasă.

Învață să fii profesionist!


Sursă imagine: dev.to

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
2 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Păreri...
Vezi toate comentariile
Cristi

Salut!
Din explicații am înțeles ce ar însemna o clasă, dar nu pot sa reproduc printr-o definiție. Deci aș dori să primesc și o definiție “științifică”.