Primul interviu
Sursă imagine: Dylan Gillis on Unsplash

Ce faci la primul interviu? Cum te comporți la primul interviu? Ce trebuie să știi la primul interviu? Primul înseamnă că va fi și ultimul?

Ce faci la primul interivu? Mergi fain-frumos și cam atât…

Cum te comporți la primul interviu? Ca un om normal… Vei fi intervievat de potențialii tăi colegi, iar colegii îți pot ajunge în viitor prieteni, deci n-are rost să ai emoții.

Ce trebuie să știi la primul interviu? Nimic special… Probabil că fata de la HR va afla de la tine că ești la primul interviu și va fi de treabă, te va ajuta. Acum se dau multe interviuri online, iar un interviu se poate întinde pe mai multe etape. De exemplu, poți avea un prim interviu de cunoaștere cu fata de la HR, care te sună și îți spune că CV-ul tău a fost selectat și că ar dori să te cunoască mai bine dacă ești de acord să stabilești o zi când să discutați aproximativ 30-45 de minute. Apoi, dacă treci de prima rundă, urmează interviul cu managerul sau cu liderul echipei tehnice în care e posibil să fii inclus. În ultima fază mergi la sediu și stabilești ultimele detalii contractuale, îți cunoști echipa și totul se termină cu bine.

Primul interviu înseamnă că va fi și ultimul? Nicidecum! E posibil să dai și 100 de interviuri la 100 de firme diferite sau mai multe interviuri pe posturi diferite la aceeași firmă și tot să nu fi selectat (angajat). Este foarte important să ai un bagaj de cunoștințe foarte mare. Angajatorul se uită la tine în viitor, știe că ești la început, dar trebuie să ai ceva cunoștințe de care se poate folosi. Ești privit mai mult ca om ce primește salariul degeaba, în sensul că în primele luni nu produci nimic esențial pentru firmă. Abia apoi, după 6 luni (uneori mai mult sau mai puțin), ești luat în considerare ca om care aduce bani în firmă pe baza cunoștințelor oferite. De aceea e mai ușor pentru un om cu experiență la angajare, pentru că deja are habar de ce trebuie să facă, știe cum să se comporte, cunoaște tehnologia (tehnologiile) și are nevoie de puțin timp pentru acomodare…

La interviu nu te sperie nimeni, fii pe pace. Cel puțin eu n-am fost speriat de nimeni… Am dat interviuri și cu oameni din alte țări care au fost simpatici și înțelegători cu nivelul meu precar de pregătire, dar și cu manageri români care m-au luat la întrebări că de ce nu știu ce vor ei să știu… la limita bunului-simț.

În ziua de azi (sau anul curent, 2023), oamenii care recrutează încearcă să fie cât mai prietenoși. Scopul lor este să angajeze, doar că au nevoie de oameni buni. Nu te speria de fetele de la HR… Sunt fete faine, sunt bune la psihologie și încearcă să scoată cele mai bune răspunsuri de la tine, chiar te ajută… Scopul lor este să te treacă în etapa următoare, măcar să ai o discuție cu managerul, să nu te respingă ele, ci șeful… Bineînțeles că scopul personalului de la HR este acela de a angaja profesioniști care să rămână o perioadă îndelungată în firmă, dacă se poate chiar pe viață (ca la căsătorie…).

La categoria Pregătire interviu voi avea articole interesante cu diferite probleme care se dau la interviul tehnic, fie probleme de programare, fie probleme de logică, fie întrebări standard pe care le primești la primul interviu cu fata de la HR. Nu există un moment ideal când trebuie să accepți să „dai” un interviu… Pur și simplu „dă-l”. Nu contează dacă nu vei fi angajat, important e să dai cât mai multe interviuri, să ai o experiență oarecare pentru a vedea pe pielea ta ce se cere și în ce direcție trebuie să te pregătești mai mult.

Învață să fii profesionist!


Sursă imagine: Dylan Gillis on Unsplash

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Păreri...
Vezi toate comentariile