Cea mai des întâlnită eroare în programele scrise cu limbaje care au nevoie de compilare este omiterea semnului „punct și virulă”. O astfel de eroare, dacă nu ești atent, te poate ține și 2 ore pe tușă…
Încă din liceu am învățat să fiu atent ca după fiecare declarație (sau linie de cod) să pun punctul și virgula (în limbajul C++). Apropo, toate limbajele au nevoie de semnul „punct și virgulă” la finalul unei linii de cod? Nu. Exitsă limbaje de programare precum Python, LISP, Elm, FORTRAN, Prolog, Scala, Go etc., care nu folosesc punctul și virgula ca delimitare, dar tot au ceva care semnifică finalul unei declarații… Totul ține de designul limbajului respectiv, dar cele mai folosite limbaje de programare folosesc punctul și virgula: C, C#, C++, Java, JavaScript, SQL, PHP, Perl, Rust, Objective-C.
Compilatoarele sau acele IDE-uri (Integrated Development Environment), cu ajutorul cărora scrii cod, te vor anunța dacă ai omis punctul și virgula la finalul unei declarații. Sunt și cazuri în care codul tău poate fi o harababură, iar mediul în care lucrezi să nu observe nici măcar la compilare faptul că ai omis punctul și virgula. Aici intră în discuție acele „bug-uri”, erori care nu sunt de fapt erori, ci mai mult o lipsă de logică. Îți recomand articolul Primul bug în lumea calculatoarelor dacă vrei să-ți îmbogățești un pic nivelul de cultură…
În liceu eram primul care spunea că un program scris pe tablă are cel puțin o eroare. De ce? Pentru că lipsea semnul „punct și virgulă” la finalul unei linii de cod, nu pentru că eram geniu…
Acestea fiind scrise, te încurajez să fii atent atunci când scrii cod, în mod special în limbajele care folosesc simbolul „punct și virgulă” ca delimitare între declarații. Cel mai înțelept este să te familiarizezi cu sintaxa limbajului pe care îl înveți și să o respecți întocmai. Vei observa că nu orice linie de cod trebuie încheiată cu punct și virgulă… Baftă!
Învață să fii profesionist! Pune punct și virgulă!
Sursă imagine: wallpaperaccess.com