Compilarea
Compilarea

Ce este compilarea? Ce se întâmpă în procesul de compilare al unui program? Cât de relevantă este compilarea? Poate funcționa un program dacă sare peste compilare? Multe întrebări…

Compilarea este procesul prin care se convertește codul scris de tine într-un cod mașină. Ce este codul mașină? Acel cod pe care îl înțelege cu ușurință un calculator, adică un cod format din 0 și 1.

Codul pe care îl scrii tu se numește cod sursă. Codul pe care îl execută un calculator se numește cod mașină.

Un limbaj de programare se scrie cu ajutorul unei sintaxe riguroase, adică, trebuie să folosești limbajul într-un mod corect la fel ca la gramatică (îți recomand să citești articolul „De ce să scrii corect în limba română?”).

Limbajul de programare necesită respectarea cu strictețe a sintaxei, altfel vei avea eroare la compilare.

Imediat după ce ai terminat de scris un program, acesta trebuie compilat. Fiecare editor de text sau IDE (Integrated Development Environment) are integrat un compilator. Exemple de IDE: Visual Studio, Code::Blocks, Eclipse.

Compilarea într-un editor de text se face apăsând un singur buton, apoi aștepți un pic (dacă aștepți prea mult nu e bine…), iar dacă nu apare nicio eroare, programul va rula cu succes.

Dacă te întâmpină vreo eroare, atunci, la subsolul editorului de text, teoretic, găsești erorile de compilare și anumite sfaturi pentru rezolvarea problemei (problemelor).

Așadar, ce este compilarea? Un proces prin care se transformă codul sursă în cod mașină.

Calculatorul este nativ în cod mașină (de fapt, el e creat din cod mașină, adică din 0 și 1). Fișierul rezultat în urma convertirii are de obicei extensia .exe (ca fișier executabil).

Poate funcționa un program dacă sare peste compilare? Nu. Compilarea este un proces eminamente esențial. E ca și digerarea… Dacă mănânci două zile pizza fără să mergi „afara”, să o dai afară… vei avea probleme mari cu stomacul.

Deci, degeaba ai scris codul sursă dacă nu îl poți compila. Degeaba ai mâncat ceva bun dacă nu se produce digerarea și organismul nu-și ia energia necesară…

Compilarea este un proces indispensabil în programare! Bineînțeles, există limbaje de programare care nu trebuie compilate, dar subiectul ăsta ar duce la un alt articol.

Te rog să-mi lași un comentariu în cazul în care nu ai înțeles ce înseamnă compilarea sau dacă dorești alte exemple din viața reală sau poate că ai vrea un articol pe un subiect anume… Mulțumesc!

Învață să fii profesionist!


De interes

Ce este un compilator?
Ce este un interpretor?

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Păreri...
Vezi toate comentariile