Limbajul Java
Limbajul Java

Ai auzit de limbajul Java? Cu siguranță… Oare ce o fi? Nu e un limbaj specific celor de pe insula Java. Totuși, la cât de bine arată insula Java și la cât de util este limbajul Java, ar putea fi o legătură între ele, o legătură mai mult de poveste.


Limbajul Java

Limbajul Java este un limbaj de programare, adică un limbaj prin care omul îi scrie instrucțiuni calculatorului, iar acesta le execută (dacă programul este scris corect).

Gândește-te la un limbaj de programare ca la o chestie automată, fie că programul face o acțiune repetitivă, fie că pornește și afișează același lucru de fiecare dată când rulează. Scopul limbajului de programare este acela de a-l ajuta pe om…

Omul care a inventat limbajul Java este James Gosling. Acesta a scris sintaxa limbajului la compania Sun Microsystems, în 1995.


Oak – Green – Java

Primul nume al limbajului a fost Oak datorită stejarului pe care James Gosling îl avea în fața biroului.

Apoi, numele s-a schimbat în Green, iar în final s-a numit Java după un tip de cafea din Indonezia (țară care are în componența ei și insula Java).

Limbajul Java este foarte popular la ora actuală, indiferent că citești articolul ăsta în 2023 sau în 2030, relevanța limbajului este aceeași.

De ce? Pentru că sunt enorm de multe sisteme informatice care folosesc limbajul Java, astfel că ar costă o grămadă de bani să le modifici într-un alt limbaj, iar ca regulă în programare, nu trebuie să te atingi de ceea ce funcționează…


Platforma Java

Java este mai mult decât un limbaj! Este și o platformă… Le scriu doar pe cele mai importante:

  • Java Platform, Micro Edition (Java ME)
  • Java Platform, Standard Edition (Java SE)
  • Java Platform, Enterprise Edition (Java EE)

Momentan e suficient să știi despre ele, nu intru în detalii.


Limbaj cheie

Limbajul Java este un limbaj cheie în dezvoltarea aplicațiilor de mobil (sistemul Android), aplicațiilor desktop, aplicațiilor web, IoT, jocuri și chiar la componentele electronice.

Practic, Java se poate folosi la orice, dar nu este recomandat chiar la orice… Trebuie să ajungi la un nivel destul de avansat pentru a folosi Java chiar la orice.

Merită să înveți limbajul de programare Java? E chiar recomandat! Citește un articol pe tema asta AICI.

Învață să fii profesionist!

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Păreri...
Vezi toate comentariile