Preferi un burnout sau o lene? Dacă te zbați ca treaba să fie bună și n-ai limite, ajungi la extenuare. Dacă nu te interesează deloc, atunci „dormi pe tine” cu lenea. Dacă faci o treabă doar ca să fie, ești ca și cum n-ai fi făcut nimic, adică degeaba ai făcut o treabă dacă trebuie să intervii pe parcurs fiindcă nu e făcută cum trebuie… Păi atunci mai merită să faci ceva?
În ultmii 10 ani am auzit de termenul „burnout”, care face referire la epuizarea completă a omului care muncește non-stop. E bine să muncești non-stop? Ce întrebare e asta?! Înțeleg că unii sunt supereroi, dar dacă citești Biblia (ca să vezi cine-i Supereroul adevărat), ai să vezi că până și Dumnezeu a avut nevoie de odihnă…
Cât poți să muncești sau cât de mult poți să muncești non-stop? Ești creat să ai o cantitate de energie limitată în fiecare zi. Știi asta! Uite, de exemplu, când înveți un limbaj de programare, e mult mai greu să ții ritmul decât atunci când lucrezi efectiv în ramura asta. Adică, e mult mai obositor să înveți ceva nou într-un ritm constant decât să te folosești de cunoștințele acumulate, într-un mod constant. Chestia asta se aplică în orice domeniu…
Sper că știi faptul că un creier normal nu rezistă să învețe ceva nou în fiecare zi… Sunt mulți oameni cu dezvoltarea personală-n gură, care proclamă că ei vor să învețe ceva nou în fiecare zi și că își doresc (din toți rărunchii) să fie cea mai bună versiune a lor. Păi dă-mi voie să-i „anihilez” și să-ți scriu că este imposibil să înveți în fiecare zi ceva nou. Mai există și faza de procesare, în care trebuie să obișnuiești creierul să aplice ceea ce a învățat, deci nu poți să-i dai întruna să mănânce pentru că ajungi la burnout… Partea asta cu „cea mai bună versiune a ta” e doar apă de ploaie (bună doar la pământ).
Omul a fost creat să aibă acțiuni repetitive și pe-alocuri să creeze. Dar cum ajungi să creezi ceva? Personal, în orice domeniu lucrez, după o perioadă ajung să pot inova, deci să creez ceva nou sau să vin cu o idee pe care să o poată implementa alții. Partea mai puțin plăcută este că totdeauna am nevoie de acțiuni repetitive, care la un moment dat mă îmbrățișează cu o plictiseală de care vreau să scap imediat. Cum scap? Gândind o nouă idee cu ajutorul căreia vreau să inovez… Și tu poți face astfel! E valabil pentru orice om.
Chiar și acțiunile repetitive și ușoare te pot duce la starea de burnout. Dacă faci aceleași lucruri în timp îndelungat, chiar dacă sunt simple, ajungi la faza de extenuare. Problema asta de burnout este una destul de serioasă pentru că te deteriorează pe interior, nu pe exterior. Recuperarea după un burnout poate fi de minim două săptămâni…
Bun, dar ce e de făcut? E normal ca omul dedicat să muncească și să-și dorească ca treaba făcută să fie perfectă (sau foarte bună). Să mergi în cealaltă extremă, la lene? Oricum, când intri în burnout te „pupă” lenea…
„Lenea la om e ca rugina la fier” spune un proverb românesc. Merită să fii leneș? Păi în secunda doi trebuie să fii dat afară de la locul de muncă… Cică oamenii inteligenți sunt cei mai mari leneși. Sunt oameni care dintr-un program de lucru de 8 ore, muncesc aproximativ o oră și sunt mai eficienți decât 8 angajați care muncesc 8 ore pe zi… Sunt cazuri rare. Nu-ți recomand să faci și tu așa pentru că ăia au ajuns leneși, nu s-au născut leneși. Plus că sunt doxă pe domeniu și se pricep la orice când vine vorba de proiectele firmei respective.
Și atunci? Lași lenea deoparte și burnoutul la plimbare, dar cum faci ca binele să fie bine făcut? Ai nevoie de moderație! Și nu moderația aia că faci un lucru „de mântuială”, ci să faci un lucru foarte bine, dar cu pași mici și corecți.
De ce ai îngrășa porcul înainte să-l tai? Nu mai bine îi dai să mânănce normal pe durata întregului an? Asta se aplică și când te pregătești de un examen, și când vrei să fii sănătos (degeaba ții un regim două zile…), deci practic, toată viața. Așa e construită viața, astfel încât să fie un proces de lungă durată care să te schimbe prin acțiuni repetitive. N-ai învățat din prima să alergi, ci la început ai făcut câțiva pași. După ce ai prins mai mulți iepuri, ai fost în stare să alergi…
Repetiția este esențială în viața omului. După ce te saturi de repetiție, apare senzația de plictiseală (care te poate duce la lene) și trebuie să fii pe fază pentru că nu după mult timp apare și gândul care te poate duce la o idee prin care să inovezi. Nu degeaba există caiete, carnețele, jurnale sau programe de editare text pe calculator… Ai idei? Notează-le! Nu te apuca să le implementezi imediat!
Multe sunt de scris și un pic mai multe de pus în practică… Ideea de bază este să eviți burnoutul (epuizarea psihică ce duce la epuizare totală pe toate planurile…) și lenea, dar să-ți faci treaba foarte bine fără să te aglomerezi. Uită de proverbul „Ce poți face azi, nu lăsa pe mâine”, dacă n-ai stop când vine vorba de muncă. Educă-te în privința asta când muncești! Meriți toate aprecierile că muncești, dar nu uita că fără odihnă, munca ajunge să fie în zadar…
Mulți programatori sunt predispuși să intre în starea de burnout din cauza volumului mare de lucru și presiunilor din partea șefilor de proiecte… Soluția? Muncește la oră, fă-ți un program normal și excelează în orele de lucru… Mai bine două zile bune decât două luni eșuate…
Învață să fii profesionist!
Sursă imagine: wallpaperflare.com