Contează abilitățile tehnice în programare?
Sursă imagine: JESHOOTS.COM on Unsplash

Cât de relevante sunt abilitățile tehnice în programare? Ce trebuie să înțelegi prin „abilități tehnice”? Cred că este „strigător la cer” ca un programator să fie afon din punct de vedere tehnic…

Nu-i vreo rușine faptul că nu ai cunoștințe tehnice, dar cu siguranță este o rușine „tăioasă” dacă ești programator și habar nu ai să-ți instalezi un editor sau un IDE (Integrated Development Environment), nu mai scriu nimic de sisteme de operare…

Din perspectiva mea, pot clasifica programatorii în trei ramuri, în funcție de tehnologiile vremii, astfel:

  1. „Dinozaurii” (născuți aproximativ între 1950-1979): oamenii ăștia au învățat să programeze pe dischete și îți povestesc cu mare interes primii lor pași în lumea programării. Seamănă un pic cu cei care au făcut armata… povestesc cu patos… „Dinozaurii” se descurcă mai mult în zona de „arheologie IT” sau la partea de arhitectură. Sunt adevărați profesioniști în limbajele de programare vechi, precum Fortran, Cobol, Pascal și chiar C/C++. Un dezavantaj când lucrezi cu astfel de oameni este viteza de reacție (n-au nicio grabă) și faptul că sunt reticenți la tehnologiile noi.
  2. Milenialii (născuți aproximativ între 1980-1999): sunt cei care au crescut „pe” computerele Pentium sau 386, care au descoperit singuri cum să instaleze tot felul de jocuri de pe dischetă, cum să-și instaleze Windows-ul (lor și la ceilalți copii din fața blocului), cum să conecteze mai multe calculatoare între ele. Deci, practic, milenialii sunt cei care au învățat foarte mult cum să utilizeze un computer din toate punctele de vedere, fie că era vorba de depanare (schimbare componente), fie că trebuia să pună un sistem de operare, fie că era nevoie să instaleze un joc, fie că trebuia să folosească suita de la Microsoft, fie că trebuia să-și creeze „propriul” internet și lista poate continua. Programatorii mileniali sunt foarte buni nu doar la a scrie cod, ci și la a folosi tot felul de extensii și framework-uri pentru a face o treabă mai bună… Milenialii sunt curioși din fire.
  3. Generația „power-puff” (născuți după anul 2000): copilașii ăștia nu prea știu mare lucru (nu generalizez). E-adevărat că au atins un nivel de cunoștință teoretic avansat doar prin utilizarea cuvintelor „script” și „patch” datorită jocurilor online precum Roblox și Minecraft. Programatorii din generația „power-puff” au „totul” la un click distanță…

Bineînțeles că există excepții… Am făcut o clasificare generalizată în funcție de persoanele care sunt programatori și în ziua de astăzi. „Dinozaurii” sunt destul de lenți, foarte buni, iar unii n-au niciun interes să învețe tehnologii noi. Milenialii sunt curioși, (aproape) la zi cu noutățile și consumă orice tip de divertisment din zona IT ca pe pâine caldă. Generația „power-puff” este un pic cam leneșă (ai n-ai click-ul… apeși sau „ai, n-ai mingea, tragi la poartă”). Nu exagerez (prea mult).

Nu mă refer aici la persoanele care lucrează la birou și sunt atehnice. În fine, totdeauna se va găsi un coleg care să-i ajute și pe astfel de oameni. De-aia sunt colegii, nu-i așa?

Mă refer în mod special la programatorii care habar nu au să-și instaleze un IDE, să-și creeze o mașină virtuală (sau mai multe), să-și facă un pic de ordine când primesc un laptop de serviciu și să-și pună toate programele de care au nevoie pentru a-și duce treaba la bun sfârșit. Repet: nu este nicio rușine dacă nu știi, dar este o mare rușine să nu te pui rapid să acumulezi niște cunoștințe tehnice de bază. Nu toată lumea a avut șansa să fie la o școală cu profil tehnologic (mate-info), nu toată lumea a avut un computer acasă și nu toată lumea a fost curioasă să învețe cum să utilizeze „o chestie mare cu ecran și cu butoane, care face gălăgie”. Rușinea sau hai să scriu „dezavantajul” este premiul mare pe care-l primește programatorul fără abilități tehnice…

Ca programator, nu te pune nimeni la un computer ca și cum te pune doamna învățătoare în bancă (în prima zi de școală). Bine-bine, unele firme au fete la HR care te conduc până la biroul tău și te încurajează împreună cu colegii de birou ca să te simți bine (un astfel de cadru este de apreciat, contează foarte mult să lucrezi într-un mediu prietenos). Dar nimeni nu-ți va lua degetele și să scrie cod în locul tău. Din moment ce ești programator, se presupune din start că știi să lucrezi deja într-un IDE și că îți faci munca așa cum trebuie de la A la Z (adică de la început până la sfârșit sau de la faza de proiectare până la faza de livrare).

Sunt multe de zis, dar cred că sunt mai multe de făcut. Abilitățile tehnice se deprind. De cele mai multe ori ajungi „certificat” tehnic pentru că ai avut de rezolvat tot felul de probleme (erori) la tine sau la colegii tăi. Oamenii cu abilități tehnice nu se nasc, ci se formează. Unde? Direct pe „câmpul de luptă”. De ce crezi că este atât de mare nevoie de oameni la suport tehnic în diferite industrii? Pentru că lumea nu știe să folosească un computer. Programatorul trebuie să aibă abilități bune spre foarte bune la utilizarea unui computer. Nu contează din ce generație faci parte, te apreciez orice ar fi, iar dacă nu știi ceva, atunci caută pe Google și învață să-ți rezolvi problemele (erorile).

Învață să fii profesionist!

P.S. Articolul de față nu denigrează pe nimeni, ci este doar pentru conștientizare. Nu e o laudă faptul că știi să utilizezi un computer…


Sursă imagine: JESHOOTS.COM on Unsplash

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Păreri...
Vezi toate comentariile