Cum declari o variabilă în Java
Sursă imagine: Fabian Irsara on Unsplash

Ce înseamnă să declari o variabilă? E la fel ca și cum ai da un nume cuiva sau a striga pe nume?

A declara ceva e pur și simplu a declara, nimic mai mult. De exemplu, dacă eu declar că România este o țară, păi atunci România este o țară, dar nu o fac eu țară… Dacă tu declari că înveți programare, atunci așa să fie… Poți începe cu articolul Ce este o variabilă?, dacă ai timp…

Cum se declară o variabilă în Java? În primul rând trebuie să ții cont de sintaxa următoare și să fii pe fază la ce tip de date folosești:

tipDeData numeVariabila;

Ce reprezintă cele două elemente din declararea anterioară?

  • tipDeData: reprezintă tipul de date pus la dispoziție în limbajul Java, astfel că cel care scrie codul trebuie să fie foarte atent la modul cum își face arhitectura programului… Tipurile de date valide în limbajul Java sunt: byte, short, int, long, float, double, boolean, char, String. 
  • numeVariabila: ce zici de scrierea cuvintelor legate? În limbajul Java, dacă numele unei variabile are mai multe cuvinte, acestea se scriu legat, doar că primul cuvânt începe cu literă mică, apoi celelalte cu literă mare. De exemplu, variabila pentru numele unei clădiri din Londra va fi numeCladireLondra. E bine ca numele unei variabile să fie cât mai sugestiv, deci nu este recomandat să folosești o literă… Vezi aici o serie de convenții de scriere a variabilelor în Java.

Hai să dau câteva exemple de variabile declarate în limbajul Java:

 int numarPar;
char primaLitera;
 float produsulFinit;

Ce observi la variabilele de mai sus? Faptul că nu au nicio valoare, adică sunt „goale”. Ele există în memorie ca spațiu… De exemplu, dacă variabilele anterioare sunt variabile globale (declarate în afara metodelor sau a blocurilor de cod), atunci variabila de tipul int (numarPar) are valoarea 0, variabila de tipul char (primaLitera) are valoarea \u0000 (adică zero în reprezentarea Unicode), variabila de tipul float (produsulFinit) are valoare 0.0f, toate aceste valori fiind atribuite în mod automat. Variabilele locale trebuie inițializate înainte de a fi folosite.

Ce înseamnă a inițializa o variabilă? Te invit să citești articolul Cum inițializezi o variabilă în Java?.

Spor la treabă! Învață să fii profesionist!


Sursă imagine: Fabian Irsara on Unsplash

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Păreri...
Vezi toate comentariile