Cele mai bune limbaje de programare
Cele mai bune limbaje de programare

Știi care sunt cele mai bune limbaje de programare? Te-ai întrebat vreodată care sunt criteriile după care se etichetează un limbaj a fi bun sau foarte bun?

Cele mai bune limbaje de programare sunt acele limbaje care sunt folosite cel mai des! Ce limbaje se folosesc cel mai des? Cele mai utile și mai eficiente!

Primul criteriu prin care se etichetează un limbaj de programare ca fiind bun este utilitatea, apoi eficiența…


Care-i rolul unui limbaj de programare?

Principalul rol este să-ți pună la dispoziție un mecanism logic prin care să-ți duci la îndeplinire sarcinile, nu-i așa? Limbajul de programare care te ajută să-ți transpui ideile într-un mod intuitiv și să faci procesorul calculatorului să-ți execute sarcinile așa cum vrei, este aur curat!

Marile companii, după abrevierile FAANG (Facebook – Apple – Amazon – Netflix – Google) sau MAMA (Microsoft – Apple – Meta – Amazon), folosesc limbaje de programare utile și eficiente. Unele sunt vechi de pe vremea dinozaurilor (nici chiar, dar FORTRAN și C au barbă albă…), iar altele sunt noi și la mare căutare (Kotlin, Python, Go, Swift).

Apropo, știai că acum e o luptă pe framework-uri, care e cel mai bun framework? S-a cam „stins” întrebarea „Care-i cel mai bun limbaj de programare?”. De obicei, cine este la început în domeniul programării sau cine vrea să se-apuce, pune tot felul de întrebări ca să afle de la alții care-i cel mai bun limbaj de programare…

Ete na! De parcă atunci când mergi la magazin ceri cele mai bune roșii din lume sau cel mai bun lapte… Vezi să nu-ți învelească produsele în foiță de aur și să fii primit în magazin pe covorul roșu (în afară de preșul de la intrare/ieșire). Sau ca să fiu mai direct, crezi că vei fi cel mai bun din lume dacă folosești cel mai bun limbaj de programare? Astea-s copilării… Fugi de întrebări inutile și treci direct la învățat!

Cine învață n-are timp de prostii!

Limbajul de programare are un singur rol (de bază), și anume acela de a te ajuta să comunici cu procesorul, iar programul creat să te ajute să-ți duci la îndeplinire munca. Totul se rezumă la automatizare.

Limbajul de programare este ca orice altă limbă străină, numai că aici nu discuți cu alt om, ci cu un procesor. Fii pe pace, lumea IT nu-i atât de ciudată precum pare…


„Toate-s vechi și nouă toate”

Toate limbajele nou apărute au la bază arhitectura limbajelor vechi. De exemplu, limbajul C++ (1985) a apărut pe arhitectura limbajului C (1972), iar limbajul de Python (1991) are la bază limbajul C++. E ca și cum C e bunicul lui C++, iar C++ e tata lui Python (aproximativ sau fratele mai mare).

Îți recomand să urmărești lunar topul făcut de TIOBE. Lună de lună, găsești un top cu cele mai populare limbaje de programare. Nu te rezuma doar la primele 20! Fă-ți timp să vezi top 100! Sondajul este împărțit în trei: în prima parte e top 20, în a doua parte se găsesc limbajele cuprinse de la 21 la 50, iar apoi, mai jos, le găsești cu virgulă pe toate limbajele de la top 51 până la 100.

După ani și ani, încă urmăresc (aproape) lunar topul celor de la TIOBE…

Dacă „dai o geană”, ai să vezi că top 5 limbaje de programare (Python, C, C++, Java și C#) au fost create în urmă cu cel puțin 30 de ani. Ar fi culmea să fie schimbate tocmai acum… Asta ar însemna ca zeci de mii sau poate chiar sute de mii de sisteme informaționale să fie adaptate la alte limbaje, ceea ce ar fi imposibil și din punct de vedere financiar, dar și din punct de vedere operațional (sau tehnic).

E o vorbă care circulă printre programatori: „Nu pune mâna pe ce funcționează!”.


Ce limbaj de programare să alegi?

Sunt de părere că trebuie să alegi pur și simplu un limbaj de programare și să-l înveți, fără să-ți bați capul cu alte detalii.

Îți recomand articolul „Ce limbaj de programare merită să înveți?”.

Există limbaje de programare potrivite pentru dezvoltarea aplicațiilor web, alte limbaje de programare pentru dezvoltarea aplicațiilor de mobil, iar alte limbaje de programare pentru dezvoltarea aplicațiilor desktop. Ce vrei să faci pe viitor? Site-uri web? Aplicații de mobil? Jocuri? În funcție de răspuns, alege limbajul potrivit și treci la treabă cât încă se zice „astăzi”!

Cel mai bun sfat pe care ți-l pot oferi este acela să fii cuminte, să înveți un limbaj (oricare), să faci câteva proiecte, să încerci să aprofundezi limbajul respectiv, să încerci alte proiecte mai interesante, să-ți faci un CV și să cauți un loc de muncă în domeniu.

Dacă ești serios (serioasă), cu siguranță vei învăța și alte limbaje de programare fără să-ți ceară nimeni și cu timpul te vei descurca fără nicio problemă.

Un pic de atenție la cuvinte… A te descurca fără nicio problemă nu e totuna cu a nu avea probleme… Rolul tău ca programator este să rezolvi probleme și nu vor fi deloc ușoare… Orice-ar fi, te-ncurajez să nu renunți, oricât de greu ți s-ar părea! Zilele în care nu găsești nicio soluție și ți se pare că lumea se sfârșește sunt cele mai superbe! Glumesc… Fii pe pace!

Îți las și o listă cu top 10 cele mai bune limbaje de programare din perspectiva mea (10+ ani experiență):

  1. Java
  2. C
  3. Python
  4. JavaScript
  5. C#
  6. PHP
  7. VisualBasic
  8. Swift
  9. Kotlin
  10. C++

Alege un limbaj și treci la treabă! Învață să fii profesionist!

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Păreri...
Vezi toate comentariile