Tipul unei variabile în Java
Sursă imagine: Patrick Fore on Unsplash

Majoritatea limbajelor de programare folosesc un tip de date la definirea unei variabile. De exemplu, dacă vrei o variabilă cu numele „Java”, atunci nu creezi o valoare care ține numere, ci una care ține un șir de caractere. Logic? Până aici, da…

Ce este o variabilă? Dacă încă nu știi, te invit să citești articolul Ce este o variabilă?, apoi să revii aici… Sau fă cum consideri de cuviință, important este să fii profesionist.

În limbajul Java, înainte de a folosi o variabilă, aceasta trebuie declarată. Cum se declară o variabilă? Te rog să citești (când ai timp), articolul Cum declari o variabilă în Java?.

Ce reprezintă tipul unei variabile? Exact ce reprezintă naționalitatea unui om sau trăsăturile de caracter sau caracteristicile unui produs. Practic, are scopul de a identifica ceva în mod corect. Variabila este o locație în memorie care poate ține o valoare de un anumit tip, adică poate ține fie un număr, fie un caracter, fie un șir de caractere etc.

Tipuri de date în Java

  • byte: poate lua valori în intervalul [-128; 127], are o memorie de 8-biți (1 byte);
  • short: ia valori în intervalul [-32.768; 32.767], are o memorie de 16-biți (2 bytes);
  • int: poate lua valori în intervalul [-231; 231-1], are o memorie de 32-biți (4 bytes);
  • long: ia valori în intervalul [-263; 263-1], are o memorie de 64-biți (8 bytes);
  • float: are o precizie de 6 sau 7 zecimale, cu o memorie de 32-biți (4 bytes);
  • double: are o precizie până la 15 sau 16 zecimale, cu o memorie de 64-biți (8 bytes);
  • boolean: poate avea valorile true (1) sau false (0), are o memorie de 1-bit;
  • char: ia valori în intervalul [0; 65.535], are o memorie de 16-biți (2 bytes);
  • String: poate lua orice valori dacă le pui între ghilimele… Variabilele de tipul String sunt imutabile, adică odată ce ai atribuit o valoare unei astfel de variabile, atunci nu-i mai poți schimba valoarea. E ca și cum ar fi o constantă…

De ce trebuie să declari tipul unei variabile? Păi ca să știi tu (și mai ales compilatorul) ce fel de date poate lua variabila respectivă. Dacă colegul tău vorbește arabă, păi atunci faci cumva să te înțelegi cu el… Așa e și cu tipul variabilelor, compilatorul face cumva să se înțeleagă cu ele… Dacă mergi la o rulotă unde se vând langoși, păi nu te pui să ceri pizza, nu-i așa? Vezi și tu că scrie mare „LANGOȘI – 10 RON BUCATA”. Mai bine zici că-i scump decât să ceri pizza (glumesc…). Tot așa, dacă ai o variabilă de tipul char, să nu care cumva să introduci mai multe caractere ca valoare pentru variabila respectivă pentru că vei avea o eroare la compilare. O variabilă de tipul char ține doar un singur caracter. O variabilă de tipul String poate să țină un șir de caractere.

Exemple cu tipurile de date în Java

1| byte varDeTipulByte = 100;
2| short varDeTipulShort = 12345;
3| int varDeTipulInt = 100000;
4| long varDeTipulLong = 123456789L; // se pune litera „l” sau „L” la capătul numărului 
5| float varDeTipulFloat = 123.45F; // se pune litera „f” sau „F” la finalul numărului (număr cu zecimale...) 
6| double varDeTipulDouble = 1.23456789; // nu e musai să pui litera „d” sau „D” la capătul numărului 
7| boolean varDeTipulBoolean = true; // poate fi true sau false 
8| char varDeTipulChar = 'a'; // poate lua un singur caracter între ghilimele simple 
9| String varDeTipulString = "abc"; // poate lua mai mult de un singur caracter între ghilimele duble 

Cum ți se par exemplele? Probabil că tipurile byte și short nu le vei folosi prea des, în schimb vei folosi tipul int, astfel că poți scrie orice valoare se încadrează în intervalul de la byte și short la int. N-are rost să declari o variabilă de tipul byte pentru a ține valoarea 100… Dacă ai nevoie de memorie (în domeniul programării de tipul embedded), atunci fiecare spațiu de memorie contează și renunți la int. Momentan e bine să ai habar de aceste tipuri de date, să știi că există și să le memorezi, pentru că sigur te vei întâlni cu ele. E ca și cum ai cânta la pian: sigur vei avea ocazia să apeși și pe clapele negre, nu doar pe cele albe… Nu-ți fă griji cu privire la tipul de date pe care-l folosești la definirea variabilei (sau declararea ei). E la fel ca la pian: degetația o înveți pe parcurs…

În concluzie, ține minte de câte tipuri poate fi o variabilă în Java și ce valori (și intervale) pot lua. Te invit să citești și articolul Tipuri de date primitive în Java pentru a-ți cizela cunoștințele despre tipurile de date.

Învață să fii profesionist!


Sursă imagine: Patrick Fore on Unsplash

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Păreri...
Vezi toate comentariile