Ce este un browser?
Ce este un browser?

Știai că ești foarte familiar cu ce face un browser? Chiar în acest moment citești articolul folosind un browser… Dispozitive precum PC-ul, laptopul, telefonul mobil, tableta etc., au instalat un browser în mod implicit.

Scopul unui browser este acela de a te ajuta să navighezi pe internet… Cât de utilă e barca pe ape, atât de util e și browserul pe internet.

Browserul sau navigatorul web este un program care îți arată informațiile necesare de pe un site web atunci când îl apelezi (sau te conectezi la el).

De exemplu, îți arată textul, imaginile, animațiile, clipurile și orice alt tip de fișier care poate fi interpretat ca fiind necesar pentru utilizator.

Gândește-te la un browser ca la un calculator… Intri pe calculator (PC/laptop) ca să faci operația X, Y, Z. Tot așa, intrând pe un browser, poți realiza operația A, B, C.

Un calculator fără o sursă de curent și aplicații instalate pe el nu poate face nimic (sau nimic interesant). La fel este și cu browserul, numai că e nevoie de o conexiune la internet și de o bună funcționare ca să poată face legătura cu paginile web.

Hai să mai dau un exemplu… Browserul e ca bucătăria. Intri în bucătărie când știi că ți-e foame, deci ai spațiul numit „bucătărie” (adică „browser”), ai acolo ustensilele de mâncat (adică aplicațiile) și te poți hrăni liniștit (adică poți naviga liniștit pe internet). Exemple multe și variate? Da.

De ce browserele sunt gratis? Câștigul lor este dat de datele pe care tu le produci… Căutările tale, ce cauți, când cauți… toate acestea reprezintă un pachet „promoțional” care le aduce bani.

Nimic nu e gratis! Totul se poate folosi (oricând) împotriva ta! Browserele fac banii ăia mulți (și grei) cu ajutorul reclamelor (Google Ads, Bing Ads etc.).

Fiecare browser are o pagină de pornire în care poți seta ce pagină să apară de fiecare dată când deschizi browserul. În plus, browserul poate fi personalizat, cât de cât, iar cea mai utilă chestie, după părerea mea, este faptul că poți salva o pagină web folosindu-te de bookmark.

Dacă vrei să citești o pagină web mai târziu, atunci poți să folosești combinația de butoane CTRL + D (apasă-le deodată) și astfel vei salva în memoria browserului pagina respectivă. Te poți juca astfel pe orice browser.

Mai mult, poți adăuga și extensii, de exemplu pentru a bloca reclamele (de la YouTube). Deci, un browser poate fi configurat în funcție de preferințele utilizatorului.

Dacă ai vreo nelămurire în privința configurării unui browser, te invit să lași un comentariu cu ce anume ai vrea să faci și voi încerca să te ajut.

Exemple de browsere:

  • Google Chrome;
  • Mozilla Firefox;
  • Microsoft Edge;
  • Opera;
  • Safari;
  • Chromium;
  • Brave;
  • Vivaldi;
  • Yandex Browser;
  • Baidu Browser.

Ca sfat general, cel mai bine ar fi să ai instalate cel puțin două browsere. În felul ăsta, poți să îți faci o proprie analiză și să compari experiența pe care o ai când navighezi pe internet, de la interfața browserului până la viteza de reacție și resursele pe care le consumă.

Știai că primul browser s-a numit WorldWideWeb? A fost scris în limbajul de programare Objective-C, în 1990.

Îți recomand să citești articolul „Browserele: sumar cronologic”.

Învață să fii profesionist!

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Păreri...
Vezi toate comentariile