Ce este un URL?
Ce este un URL?

URL-ul este acel link care reprezintă adresa unică a unei pagini web (sau a unui fișier – clip, imagine, document etc.).

Pe scurt, la fel cum tu, ca om, ai un domiciliu cu o adresă bine stabilită, așa și un site are un URL cu o adresă exactă. Știi că la adresa cutare se găsește X sau Y.

Axioma 1: toate paginile web au un URL, dar nu toate URL-urile sunt pagini web.

Axioma 2: toate resursele de pe internet au un URL.

Ca să accesezi un URL (Uniform Resource Locator), ai nevoie de un browser, cum ar fi Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari etc. Îți recomand să citești articolul „Ce este un browser?”.

În acest moment te afli pe pagina web cu url-ul https://www.projava.ro/ce-este-un-url.

Care sunt elementele unui URL? Să luăm exemplul paginii curente:

  • protocol („scheme”): https
  • subdomeniu: www
  • domeniu: projava
  • TLD (Top Level Domain): .ro 
  • cale: ce-este-un-url

Un protocol este urmat de semnele de punctuație „două puncte” (:) și două bare verticale orientate spre dreapta (//). Excepția este la protocolul „mailto”, care este urmat doar de semnul de punctuație „două puncte” (mailto:).

Cele mai comune subdomenii sunt „www”, „blog”, „support”, „mail”.

Observi că site-ul pe care te afli nu are subdomeniu? De fapt, subdomeniul este ascuns, astfel că www.projava.ro te duce pe projava.ro (sau pe https://projava.ro).

Subdomeniul ascuns poartă denumirea de „naked domain” sau „bare domain” sau „APEX domain” sau „root domain” (ar fi util să le reții pe toate…).

Domeniul reprezintă numele unei pagini web. Interesant este faptul că o pagină web se identifică după adresa IP, iar domeniul doar indică cine e la adresa respectivă.

Este mai ușor să reții un nume decât o adresă IP. Un domeniu poate avea minim 1 caracter și maxim 63.

TLD-ul sau sufixul domeniului reprezintă o extensie cu ultimele caractere ale domeniului (după semnul punct). Un TLD poate să indice elemente specifice de identitate, cum ar fi tipul de afacere, proprietarul sau zona geografică.

Calea unui URL poate fi numele paginii web pe care te afli. De obicei, e bine ca fiecare cuvânt să aibă ca delimitator semnul linie (-), pentru o lizibilitate mai bună nu doar pentru om, ci și pentru motoarele de căutare.

Totuși, un URL poate fi compus din mai multe elemente, nu doar din protocol, subdomeniu, domeniu, TLD și cale. În plus, poate avea un port, o interogare, un parametru și un fragment.

Exemplu:

http://www.exemplu.com:80/calea-spre-pagina/s?=teste#fragment

Ce avem în plus?

  • portul: poate fi de diferite tipuri, 80 este pentru HTTP, 443 este pentru HTTPS;
  • interogarea: când cauți ceva pe Google, vei vedea în URL că apare cuvântul „search” împreună cu semnul întrebării „?”, dar la un site obișnuit poți găsi semnul întrebării, litera s, semnul egal și cuvântul pe care-l cauți. De exemplu, caut cuvântul „teste”, astfel că URL-ul va fi https://projava.ro/?s=teste. Dar dacă voi căuta mai multe cuvinte? Păi dacă scriu „teste test tes”, atunci URL-ul va fi https://projava.ro/?s=teste+test+tes
  • parametrul: la interogarea de mai sus, când am căutat cuvântul „test” sau cuvintele „teste test tes”, parametrii sunt puși imediat după semnul egal. În exemplul nostru (https://projava.ro/?s=teste), parametrul este „teste”.
  • fragmentul: se identifică imediat după semnul diez (hash, #) și poate fi id-ul unui element HTML (cum ar fi ancora <a>). Apasă pe textul „Ce avem în plus?” și vezi ce URL îți apare…

Scrie în comentarii ce noțiune vrei să o aprofundezi și voi încerca să te ajut.

Învață să fii profesionist!

By projava

#JAVA

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Păreri...
Vezi toate comentariile